Dikkat! Seyahat edeceğiniz bölgeye göre sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Seyahat edilen yere, seyahatin durumuna ve destinasyonda yapılan faaliyetlere bağlı olarak sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten uzmanlar, tatil için başka ülkelere seyahat edeceklerin dikkatli olması gerektiğini söylüyor. Seyahat edenlerin ishal, AIDS, sıcak çarpması ve böcek sokması gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğini vurgulayan Bulaşıcı Hastalıklar ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, seyahatlerde sadece kaynamış su veya kapalı ambalajlarda su tüketilmesini, birebir gidilmesini tavsiye ediyor. bir enjektörün başka bir kişiyle birlikte kullanılmaması ve o bölgede yaşayan hayvanların ısırılma riskine karşı uzak durulması gerektiğidir.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, bayram öncesi seyahat hastalıklarına karşı uyarıda bulundu.
Sıcak çarpmasına ve böcek ısırıklarına dikkat!
Seyahat hastalıklarının, seyahat edilen yere, seyahatin şekline ve gidilecek yerde yapılan faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunları olduğunu belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“En yaygın seyahat hastalıklarını mikrobiyal hastalıklar, seyahatle ilgili hastalıklar ve seyahat şekli, destinasyon ve aktivitelerle ilgili hastalıklar olarak sınıflandırabiliriz. Mikrobiyal hastalıklar turist ishali, sıtma, sarılık ve AIDS’i içerir. Saat farkından kaynaklanan baş dönmesi ve uzun süre hareketsizlikten kaynaklanan emboli de seyahatle ilgili hastalıklar arasında öne çıkıyor. Seyahat tarzı, gidilecek yer ve aktivitelerle ilgili hastalıklar kategorisinde ise sıcak çarpması, irtifa hastalığı, dekompresyon hastalığı, böcek sokması ve donma yer alıyor.”
Kaynağı belli olmayan sular tüketilmemeli
Sağlıklı olmak için ellerin sık sık su ve sabunla yıkanmasını öneren Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Sadece kaynamış su veya kapalı ambalajlarda su tüketmek olası risklerin önlenmesine yardımcı olacaktır. Musluk suyu, doğal kaynak suyu ve suyu bilinmeyen buzlu içeceklerden kaçınılmalıdır. İçmeniz gerekeceği düşünülüyorsa filtre veya iyot tabletleri kullanılabilir.
Pişmemiş yiyecekler kesinlikle soyulmalıdır.
Dilek Leyla Mamçu, sadece pişmiş gıdaların tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Pişmemiş sebze veya meyve yemek zorundaysanız mutlaka kabuğunu soymalısınız. Haşla, pişir, kabuğunu soy ya da unut kuralı unutulmamalıdır. Seyahat öncesinde, sırasında ve sonrasında önerilen şekilde ısıtma önlemleri alınmalıdır. Mantar ve parazit enfeksiyonlarını önlemek için ayakları temiz ve kuru tutmakta fayda var. HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı dikkatli olun” dedi.
Yüzmek için tatlı su yerine tuzlu su tercih edilmelidir.
Seyahat edilen yerlerde hastalıklardan korunmak için sokakta satılan yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri tüketilmemeli. En önemlisi kimseyle aynı enjektör kullanılmamalıdır. Özellikle kedi, köpek, maymun gibi hayvanlarla temastan kaçınılmalı, ısırma veya yaralanma durumunda hemen tıp uzmanlarına başvurulmalıdır. Tatlı suda yüzmekten kaçınılmalıdır çünkü tuzlu su her zaman daha güvenlidir”.
Bir seyahat yardım çantasına sahip olmakta fayda var.
Tatilde bavula uzun kollu gömlek, uzun pantolon, şapka gibi kıyafetlerin konulması gerektiğini öneren Dr. , portatif su filtreleri ve iyot tabletleri, güneş kremi, güneş gözlüğü, tüm reçeteli ilaçlar ve ihtiyaç duyulabilecek diğer ilaçlar mutlaka bavulda tutulmalıdır. Bunların yanı sıra yara bandı, antiseptik solüsyon, bandaj, steril bandaj, yumuşatıcı göz damlası, alerji kremleri, kolay ağrı kesici, ateş ölçer, steril enjektör, şeker-tuz içeren bir ilk yardım çantası hazırlamak faydalı olacaktır. çözümler.
Sıtmanın kuluçka süresi 1 yıla kadar çıkabilir.
Bayramdan sonra dikkat edilmesi gerekenler olduğunu belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Unutulmamalıdır ki sıtmanın kuluçka süresi 1 yılı bulabilir. Ateş, grip, terleme, üşüme gibi şikayetlerle başlayabilir. Doktor ziyaretinden bahsedilmelidir. Sıtma dışında ülkemizde görülmeyen birçok tropikal hastalık gidilen ülkenin mikrobiyal yapısına ve vücudunuzun bağışıklık durumuna bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. böcek ve sinek ısırıkları yoluyla dang, sarı humma ve veba; yiyecek ve içecek kolera, Hepatit A, sistosomiasis ve tifo ile; Hepatit B ve HIV gibi hastalıklar kişiden kişiye bulaşabilir” uyarısında bulundu.
Aşılar seyahatten 4-6 hafta önce yapılmalıdır.
Dilek Leyla Mamçu, gidilen bölge, kalış süresi, kişinin bağışıklık durumu ve mevcut salgın hastalık durumuna göre sağlık otoritelerinin önerdiği aşıların olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı:
“Hepatit A veya İmmün globülin, Hepatit B, meningokokal menenjit, sarıhumma, yaban veya evcil hayvan teması olasılığı varsa özellikle Sahra altı Afrika ülkelerine yapılan seyahatlerde kuduz, tetanoz-difteri-kızamık, tifo gibi aşılar ve Japon Ensefaliti uzmanlar tarafından kullanılabilir ve etkili olabilir. Seyahatten 4-6 hafta önce yapılması gerekiyor.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı