Ekonomi

FİSKOBİRLİK’ten fındık üreticilerine “toprak analizi yaptırın” çağrısı

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), fındıkta randıman, kalite ve karlılığı artırmak ismine yanlışsız gübreleme için toprak tahlili yaptırılması gerektiğini bildirdi.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, fındıkta yüksek randıman, kalite ve karlılığı sağlamanın öncelikli şartının toprağı tanımak olduğu belirtildi.

Artan gübre fiyatları ve maliyetler nedeniyle yanlışsız ölçüde ve vaktinde gübreleme yapılmasının kritik değere sahip olduğu vurgulanan açıklamada, “Fındığın normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verebilmesi bilinçli ve dengeli bir gübreleme ile mümkün olmaktadır. Doğru ve yeterli gübrelemenin ilk adımı ise bahçeye ait toprak örneklerinin doğru olarak alınıp toprak analiz laboratuvarlarında analizlerinin yaptırılmasıdır.” tabiri kullanıldı.

Açıklamada, yanlış gübrelemenin zararlarına işaret edilerek, şunlar paylaşıldı:

“Fazla verilen besin maddesi, diğer elementlerin bitki tarafından alımını da engelleyeceğinden yapılan gübreleme işleminden beklenilen fayda sağlanamaz. Ayrıca bilinçsiz şekilde yapılan gübreleme, toprağın yapısını bozarak toprak ve çevrenin kirlenmesine de neden olur. Dolayısıyla kalite, verim ve karlılığı artırmak, israf ve çevre kirliliğinin önüne geçmek adına tüm üreticilerimiz toprak analizi yaptırmalıdır.”

Toprak numune örneğinin bahçeye gübre verilmeden birkaç ay evvel, sonbaharda alınması gerektiği aktarılan açıklamada, toprak örneklerinin bahçenin genel görünüşüne nazaran S, U yahut Z formunda en az 6-8 yerden, 0-20 santimetre ve 20-40 santimetre olmak üzere iki derinlikten alınması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, alınan bu toprağın taş, odun, yaprak ve gibisi yabancı hususlardan temizlenerek homojen halde karıştırılması gerektiği, böylelikle yanlışsız ve muteber bir tahlil sonucunu elde etmenin mümkün olacağı vurgulandı.

Fındık üreticilerinin, toprak tahlili hakkında detaylı bilgi almak için en yakın FİSKOBİRLİK kooperatifiyle irtibata geçebileceği de lisana getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Vip elit Bağcılar escort Bayan numaraları
Başa dön tuşu